2 decembrie 2010

Cursul "Dezvoltarea serviciilor de bibliotecă", Buşteni, 15-19 noiembrie 2010

In perioada 15-19 noiembrie 2010, la invitatia Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania si cu sprijinul Ambasadei SUA in Romania, am participat la cursul de specializare "DEZVOLTAREA SERVICIILOR DE BIBLIOTECA", desfasurat la Centrul de Pregatire a Personalului din Industrie Busteni. Un curs intensiv, predat în mod competent și profesionist de trainerii Titina Maricica Dediu, Aurica Dvoracek şi Mariana Marian şi completat de intervențiile spontane, pline de conținut şi de umor, ale autorilor manualului cursului, D-na Hermina G.B. Anghelescu şi D-l. Liviu-Iulian Dediu. Acest curs mi-a schimbat întreaga viziune asupra a tot ceea ce înseamnă servicii de bibliotecă. O lume nouă, deschisă, fără bariere, fără inhibiții, fără constrângeri, unde utilizatorul se simte ca acasă, este tolerat, încurajat şi ajutat să se mişte în această lume a informațiilor. O lume fără frontiere, fără orgolii, neîncorsetată de noțiuni care până acum limitau. Chiar şi modul în care am fost ajutați să ne exprimăm impresiile despre evoluția cursului din ziua precedentă, cu ajutorul unor pălării "gânditoare", a fost ca un joc distractiv, dar în acelaşi timp cu un rol bine definit. Întregul curs ne-a transmis aceasta viziune care ne îndeamnă să fim deschişi la nou, să fim dornici să învățăm, să explorăm noi orizonturi, să ne folosim în acest sens de noile instrumente pe care ni le pune la dispoziţie Internetul sau bibliotecile din România sau din străinătate. Ca orice bibliotecar îndrăgostit de carte, nu am putut să nu încerc un sentiment de tristețe, ca acela când pierzi un prieten drag. Atât de mult timp, paşii omenirii au fost luminați de o stea călăuzitoare, “cartea”, care a păstrat între coperțile ei întregul tezaur de cultură şi civilizație al omenirii. Astăzi, coperțile ei sunt neîncăpătoare pentru tot ceea ce mintea omenească a creat. O altă stea se ridică pe cerul nostru, “informația electronică”. Îi urăm să strălucească cu aceeaşi tărie şi să aducă omenirii numai beneficii, aşa cum cartea a adus secole de-a rândul!




2 comentarii:

  1. Tina,te felicit pentru rapiditatea de care ai dat dovadă în aplicarea celor învățate la acest curs minunat.
    A fost o săptămână de neuitat, o săptămână în care informațiile de valoare au fost absorbite de noi, bibliotecarii,iar tu ești primul exemplu al eficienței acestui curs.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Mihaela. Cele invatate la curs pot fi aplicate in diferite moduri in activitatea noastra. Eu am inceput cu blogul, dar sunt sigura ca fiecare cursant a inceput deja sa puna in practica cunostintele despre noile servicii de biblioteca. Cat de curand vom vedea rezultatele !

    RăspundețiȘtergere